”Μα… έχει… αλλάξει;;”

Ναι, εκείνη έχει αλλάξει. Αυτή είναι η Νικόλ από το βιβλίο ”Ντετέκτιβ μόνη ψάχνει”, και μάλιστα, είναι τρανστζέντερ. Δεν έχει καθόλου σημαντικό ρόλο στο βιβλίο, μα έχει τρόπο. Λοιπόν, εκείνη δεν είναι μόνο το ερωτικό ενδιαφέρον του πρωταγωνιστή. Δεν είναι το άτομο που προσπαθεί να ”ξεγελάει” τους άλλους που ”πραγματικά είναι ο άντρας” ή και οι άντρες πρέπει να νιώθουν ότι δεν είναι δίκαιοι άντρες γιατί τους αρέσει μία γυναίκα τράνς.

Αυτές είναι οι προσωπικότητες που θέλουμε να δούμε στα βιβλία τώρα. Δίκαιες γυναίκες τρανς με όλες τις εμπειρίες τους. Η αδελφή της, η Φάρα, έλεγε στο βιβλίο ότι οι γονείς της Νικόλ είναι άνθρωποι παλαιών αρχών. Δεν συγχώρεσαν ποτέ την κόρη τους, ούτε και την Φάρα, γιατί ”τάχτηκε με το μέρος της”. Η Φάρα επειδή περιγράφει την ιστορία της Νικόλ. Και η Φάρα έχει τα προβλήματα του με την αλλαγή, αλλά στο τέλος την αποδέχτηκε στη ζωή της. Περιγράφει τις ανησυχίες που έχει, πώς η Νικόλ ποτέ θα βρει ένα άντρας που την αγαπάει. Και τελικά ζητεί την Λούκα, η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, να ορκίσει ότι εκείνη κρατήσει το μυστικό της Νικόλ, γιατί ο κόσμος είναι ”αμείλικτος” και ”σκληρώς”.

Αυτά είναι οι δίκαιες, τραγικές ιστορίες που ζούμε, ώμος στο τέλος η Νικόλ θα γίνει ευτυχισμένη στο Λονδίνο, δουλεύει στη Βρετανική εταιρεία. Η ζωή της είναι δύσκολα, αλλά όλα πάντα γίνονται μια χαρά. Και στα ελληνικά βιβλία οι γυναίκες τρανς έχουν κανονικές ζωές, είναι κανονικά άτομα, και τους αρέσει κανονικά πράγματα, όπως το μακιγιάζ, τα ρούχα, και να κάνουν ψώνια.

Σας ευχαριστώ, Γεωργία Δεμίρη, γιατί έχετε συμπεριλάβει ένα χαρακτήρας τρανς που δεν μόνο είναι το στερεοτυπικό ντραγκ κουίν. Κι σάς ευχαριστώ, γιατί η Λούκα δεν είναι τυπικό κορίτσι, μα έχει παραδοσιακή αντρική δουλειά και καταφέρνει τα όλα. Μήπως δεν κατάλαβα πάντα το βιβλίο σας – στο τέλος είμαι Ολλανίδα και δεν μιλάω καθόλου καλά τη γλώσσα σας – αλλά είναι μια χαρά να δω ότι και στην Ελλάδα τα πράγματα γίνονται τουλάχιστον λιγάκι καλύτερα. Σας χαίρομαι.

Annonser

Om joannavanschaik

Science communication graduate. Music, poetry, literature, travel, science and language collide in this blog.
Det här inlägget postades i ελληνικά och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.