Χωρίς μεσάζοντες

Χθες είδα ένα ντοκιμαντέρ για την παραγωγή των προϊόντων στην Ελλάδα, όπου οι βιομηχανίες στην Κατερίνη (και σε άλλες πόλεις) παράγουν τα ίδια τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες. Χωρίς μεσάζοντες σημαίνει ότι οι βιομηχανίες παράγουν, για παράδειγμα, το τυρί, το γάλα, τις πατάτες, και τις ντομάτες, και τα πουλάνε όλα κατευθείαν στο κόσμο. Δεν χρειάζεται να πληρώνουν χώρο στο σουπερμάρκετ. Οι πωλητές μπορούν να πουλήσουν τα αγαθά τους σε χαμηλότερες τιμές, και για αυτόν τον λόγο, αυτά τα αγαθά γίνονται πιο προσιτά στον πληθυσμό.

Αυτή η κοινωνική ομάδα είναι σήμερα πάρα πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Η χωρά βρίσκεται σε βαθύτατη οικονομική κρίση, και η συγκυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα. Πάρα πολύ άνθρωποι είναι άνεργοι και δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τα προϊόντα στα σουπερμάρκετ. Γι’αυτό, το κόσμος αποφάσισε να οργανώσει ο ίδιος την πώληση. Η συγκυβέρνηση, οι μεγάλες εταιρείες και οι οικονομολόγοι δεν παίζουν κανέναν ρόλο – οι πελάτες και οι πωλητές επιλέγουν στην αγορά ποια τιμή θα πληρώσουν για τα αγαθά.

Ήδη είδα στο ντοκιμαντέρ ένα οικονομολόγο από την Τσεχία, ο οποίος εξηγεί ότι τώρα η οικονομία δεν ορίζεται με την βοήθεια του κριτηρίου της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτός ισχυρίζεται ότι η ανάπτυξη δεν αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την οικονομία, άλλα ότι πρέπει να ορίζουμε αυτή με την βοήθεια άλλων όρων, όπως, για παράδειγμα, την ηθική.

Annonser

Om joannavanschaik

Science communication graduate. Music, poetry, literature, travel, science and language collide in this blog.
Det här inlägget postades i ελληνικά och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.